1- İş Planı Yapmak:
Bir işe başlama isteği düşünce ya da hayaldir. İş planı bu soyut kavramların gerçekleşmesi için kağıt kalem kullanarak ya da bilgisayarda yazarak atacağınız ilk somut adımdır. Kafanızdaki plan ister çok ürünlü bir web sitesi, isterse Instagram üzerinden satış olsun, iş planı işi nasıl yapacağınız ve zamanlandıracağınız konusunda motive olmanızı ve sürecin nasıl işleyeceği konusunda öngörü sağlar.
2- Doğru Ürün Seçimi
Halihazırda bir fiziki mağaza sahibiyseniz elinizde satacak ürününüz var demektir. Ve zaten sattığınız ürün hakkında bilgi mevcuttur; kim, hangi fiyata, neyi satın alır? Ne kadar talep görür gibi soruların cevaplarını düşünmezsiniz.
Ancak fiziki olarak al-sat ya da “dropshiping” (stoksuz satış) yapacaksanız:
- Trendlere bakın
- Yıllara göre internette en çok satan ürünleri inceleyin
- Satmayı düşündüğünüz ürünle, e-ticaret sitelerinde ve pazar yerlerindeki satış rakamlarını inceleyin.
- Yorumları okuyun.
3- Doğru Hedef Kitle Belirlemek
E-ticaret yapacaksanız, ‘Herkese satacağım’ diyerek yola çıkmayın. Bir marka, firma ne kadar çok çeşitlilikte ürün ve hizmete sahip olursa olsun herkese ulaşamaz. Çok geniş sınırları dahi olsa hedef kitle belirlemelisiniz.
Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?
-Nerede yaşıyorlar?
-Hangi kuşak
-Cinsiyet
-Gelir seviyesi
– İlgi alanları
-Eğitim düzeyi vb. gibi sorulara cevap aramalı ve durum değerlendirmesi yapmalısınız.
4- Etkili Bir Ürün Sayfası
-Fotoğraf
Elle tutulamayan, dokunulamayan bir şeyi müşteriye fotoğrafla en iyi şekilde göstermek zorundasınız.
E-ticarette kullanacağınız platformun özelliklerine göre ürün fotoğrafı çekmeye dikkat edin.
Pazar yerlerinde (Hepsiburada, Amazon.tr, Gittigidiyor, N11 vs. ) dükkan açmayı düşünüyorsanız, ürün fotoğraf ve içerikleri için koşulları mutlaka inceleyin.
Son parametrelere göre ürün beyaz fonda ve içinde bulunduğu karenin %85’ini kendisi kaplayacak şekilde olmalıdır. Ürünü en iyi şekilde anlatması için en az 3 görsel kullanın. Görsellerden biri ürünün tamamına, birisi detaylarına odaklanmalı. Birçok pazar yeri, ürünün kullanım alanını gösteren görsel kullanılmasını zorunlu tutar. Ürününüz ister bahçe makası ister kolye olsun kullanımını göstermek sizi rakipleriniz arasında öne çıkartacaktır.
Bu konuda daha detaylı bilgi için E-ticarette etkili ürün fotoğrafı nasıl olmalı? yazısını inceleyebilirsiniz.
-Ürün Açıklaması
Arama motorlarında sattığınız ürün aranırken en çok kullanılan kelimeler nelerdir?
Anahtar kelimelerinizi kullanırken, spam yapmamaya ve art arda bu kelimeleri kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Anahtar kelimelerinizi anlamlı cümleler içerisinde kullanarak, anahtar kelime yoğunluğunu ürün açıklamasının genelinin yüzde 3’ü kadar olmasına dikkat edin.
Öte yandan eğer özel bir hedef kitleniz varsa, ürün açıklamalarında bunu göz önüne almalısınız. Örneğin; daha çok yaz aylarında kullanılacak bir aksesuarı satmak istediğiniz hedef kitleyi, İstanbul Nişantaşı’nda yaşayan, 18-26 yaş aralığında kadın ve üst gelir seviyesindeki kişiler oluşturuyorsa, Google aramalarında anahtar kelimeler olarak karşınıza çıkan ‘bayan, yazlık, kombin’ ifadeleri sizin için doğru kelimeler olmayabilir.
Bu konuda daha detaylı bilgi için E-ticarette Ürün Açıklamaları ve Ürün İsimleri Nasıl Olmalı? yazısını inceleyebilirsiniz.
5- Kullanımı kolay ve işlevsel e-ticaret platformu kullanmak
İşe yeni başladığınızdan dolayı ücretsiz veya minimum maliyetlerle, ihtiyaçlarınızı karşılayacak aynı zamanda teknik ve tasarım olarak kullanımı kolay hazır e-ticaret platformlarından birini kullanmanızda fayda var. Sürekli bir web master ile çalışmak artı bir maliyet yaratır.
Hem bu maliyetten kurtulmak hem de süreçte anlamlı olması için bizzat kendiniz, yerli yada yabancı e-ticaret platformlarından birisinin nasıl çalıştığını öğrenin. Müşteriler açısındansa kullanımı kolay, satın alma işlemlerinin en kısa yoldan yapılabildiği tasarımı sağlamalısınız. Hem sizin hem müşterileriniz için sitenizin responsible site (bulunduğu cihaza göre uygun formatta görülebilen) olması önceliğiniz olmalı.
6- Sosyal Medya
Bu işi yapma konusunda sizi ve hepimizi etkileyen unsurlardan -belki de ilki- sosyal medya değil mi? Hemen hemen herkesin aklına gelen; herkes oturduğu yerden, köyde kentte bir şeyler satıyor. Ben neden satmayayım? Düşüncesi doğru bir iş planı ve çalışkanlıkla sağlam bir gelir kapısı olma potansiyeline sahip.
2019 verilerine göre
Türkiye’de insanlar günlük ortalama 2 saat 46 dakikalarını sosyal medyada geçiriyorlar. İşte bu zaman aralığında hedef kitlenize bir noktada temas etmelisiniz.
Sosyal medyada ürünlerinizi hedef kitlenizin günlük hayatının bir yansıması olacak şekilde paylaşmalısınız. Sosyal medya profillerinizi aktif etmeden önce iki hafta için yeterli sayıda post arşivleyin. Sosyal medya operasyonunu web sitenizin açılışından önce başlatabilirsiniz. Takipçi satın alma hilelerine başvurmayın. Rakiplerinizin hesaplarını ve onları takip eden hesapları belli süre takip edin. Bir yandan da kaliteli içerik oluşturmaya devam edin, ufak bütçelerle Instagram’da özelleştirilmiş hedef kitleler için reklam oluşturun.
Sosyal medyayı yine hedef kitlenizin kullanım alışkanlıklarına ve güncel parametrelere göre yönetin. Instagram’da haftanın hangi günü hangi saatte paylaşım yapmak daha çok ses getiriyor, hedef kitleniz özellikle hangi özel günleri önemsiyor gibi verileri analiz edin. Özel günlere ait kampanyalara hazırlıklı olun. Doğru hashtag kullanın.
7- Mobil Optimizasyon
Tüm dünyada ve Türkiye’de kullanıcıların büyük çoğunluğu akıllı telefon kullanıyor. Satın alma işlemlerinin mobil cihazda sonlanmasına ait rakamlar her sene artış gösteriyor. Çok yakında mobil optimizasyon olması gereken değil zaten olan bir şey haline gelecek. Geleceğe bırakmadan şimdi size bu imkanı veren bir yazılım ya da platformda işe başlayın.
Mobil optimizasyon, kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konu.
8- Rakip- Fiyat Analizi Yapmak
Büyük yada küçük rakiplerinizi tanıyın. Rakiplerinizden yola çıkarak avantaj ve dezavantajlarınızı öğrenebilir, ürün ve hizmeti nasıl sunduklarından ilham alabilir ve pastadan alacağınız dilimi hesaplayabilirsiniz.
Fiyat konusu çok mühim. Müşteriler aradıkları ürünü arama motorlarına yazdıklarında farklı sitelerde kaç paraya satıldığına dair bilgiye fiyat karşılaştırmalı sitelerde kolayca ulaşabiliyorlar. Bu nedenle ürününüzün kalitesine göre doğru fiyatlandırma çok önemli. Rakiplerinizden az bile olsa yüksek fiyatlandırma yapacaksanız sizi farklı kılan bir şey olmalı. Bunu göz önünde bulundurun. Ve bu farkı müşterilerinizin de fark etmesini sağlayın.
9- Güvenilir ve Profesyonel Satıcı Profili Oluşturmak
Web sitenizde mutlaka her türlü iletişim adresiniz ve günün hangi saatinde ulaşılabileceğine dair bilgi olsun. Tek bir ürün dahi satıyor olsanız kendinizi anlatan “hakkımda” kısmını atlamayın. Sizinle aynı ürün grubunu satan onlarca belki yüzlerce web sitesi olsa dahi kendinizi nasıl ifade ettiğiniz önemli. Bir hikayeniz olsun.
Sitenizin SSL güvenlik sertifikası, KVKK’na ve Mesafeli Satış’a ait sözleşmeler, 3D secure güvenli ödeme yöntemi ticari olarak sizi hem güvenilir hem de profesyonel gösterir.
10- Disiplinli Çalışmak
Japonların Kaizen tekniği tembellikten kurtulmak için bir şeyi başlangıçta günde 1 dk zaman ayırarak her gün tekrar etmeye dayanır. 1 dk’yı 3-5-10-30-60 dk’lık süreler izler. Faydasını gördükçe, gerçekçi hedeflere ulaşmak için motivasyonunuz artar ve istikrarı yakalarsınız. Bu aşamada önemli olan disiplinli çalışmaktır. Az çalışarak para kazanmak mümkün olabilir ama disiplinli çalışarak para kazanmak kaçınılmazdKaynak ır.
Kaynak :blog.proparsnet